Kontraindikacije za terapijsko jahanje

 1. Ako jahanje uzrokuje pogoršanje jahačevog stanja i/ili se javlja bol.
 2. Srž terapijskog jahanja je povezanost čovjeka i konja. Ako je ova interakcija štetna za jednu ili drugu stranu, to je kontraindikacija.
 3. Ako se ne može osigurati potrebna specijalna oprema za pojedinog jahača. Upotrebom nepravilne opreme možemo mu naštetiti
 4. Treba se dati informacija da je pad s konja potencijalna opasnost, a za osobu s invaliditetom taj pad može biti puno štetniji nego za fizički normalnu osobu; poštujte odluku osobe da se ne izlaže tom riziku.
 5. Artrogryposis imperfecta: ako kontrakture zglobova sprečavaju siguran položaj.
 6. Atlantoaksijalna nestabilnost: stanje nestabilnosti vratne kralježnice koja se javlja kod nekih osoba s Downovim sindromom. Vidi se na rendgenskim slikama kod djece starije od 3 godine. Od liječnika tražiti potvrdu da osoba s Downovim sindromom nema atlantoaksijalnu nestabilnost.
 7. Coxaarthrosis- automatska kontraindikacija
 8. Nedostatak dijela lubanjske kosti: ako jahaća kaciga ne pruža pokrivanje dijela bez kosti
 9. Subluksacija i iščašenje kukova: veliki oprez!!!!
 10. Osteoporoza: srednja do jaka i/ili prijašnji prijelomi su kontraindikacija
 11. Osteogenesis imperfecta- bolest krhkih kostiju- kontraindikacija u slučaju srednje do jake bolesti, iskrivljenja kralježnice i prijeloma kostiju.
 12. Fuzija ili fiksacija kralježnice: TJ je kontraindikacija dok kosti ne srastu, ali i ako nema dovoljno pokreta da bi se tijelo prilagodilo pokretima konja.
 13. Iskrivljenja kralježnice: ako su jaka (preko 30 %), preporuka ortopeda
 14. Hidrocefalus – nošenje šanta- cjevčice koja odvodi suvišan likvor: ako nema pogodne kacige koja ne vrši pritisak na šant, ako se javljaju simptomi disfunkcije šanta.
 15. Neuromuskularne bolesti: ako se umor ili bol pojača, TJ je kontraindicirano
 16. Mišićna distrofija: ako se javlja preveliki umor, ako je prevelika nestabilnost trupa da bi se mogao osigurati dobar položaj.
 17. Epilepsija : napadaji sa velikim grčenjem mišića, ili sa potpunim nestankom tonusa- ne stavljati na konja ako je bilo napadaja unutar zadnjih 6 mjeseci. Obavezno uzimanje lijekova.
 18. Spina bifida: ako ne mogu sjediti a da se ne javlja velika lordoza ili kifoza; pogoršanje simptoma; Chairi II malformacija, pogoršanje nakon operacije Myelomeningocele, hidromyelia
 19. Ozljede kralježnice: ozljede iznad T-6
 20. Moždani udar: nekontrolirani epileptički napadaji, aneurizma, angiom, ili tromb
 21. Alergije na konjsku dlaku, prašinu i slično što se javlja u okruženju štale
 22. Amputacije: ako je amputiran dio zdjelice
 23. Poremećaj pažnje sa hiperaktivnošću: ako ih je nemoguće kontrolirati u potencijalno opasnim situacijama ( ne čekati da stvarno dođe do opasnih situacija)
 24. Tumori: ako uzrokuju promjene u tijelu koje su potencijalno opasne, npr. povećanu sklonost lomu kostiju
 25. Dijabetes : simptomi bez medicinske kontrole
 26. Kardiovaskularni problemi: ako srce ne može podnijeti pojačan rad, morate biti u stanju pratiti stanje dok je jahač na konju
 27. Hemofilija: ako je jaka (<1% faktor), povijest krvarenja
 28. Debljina : kontraindicirana ako utječe na sigurnost i ugodu konja, ako osoblje nije u stanju sigurno izvršiti pojahivanje i sjahivanje.
 29. Otvorene rane na dijelovima gdje se vrši pritisak za vrijeme jahanja; ako jahanje stvara rane
 30. U program na žalost ne možemo primiti jahače teže od 75kg ( nemamo dovoljno snažne konje koji bi mogli nositi teže jahače).

Accessibility Toolbar